Afgelopen week kwam ik, na een onverwachte ontmoeting met een vogelaar met filmcrew, opeens op de lokale Russische televisie in een uitzending over de "fotografie-jacht" op vogels. Dit in het kader van het naderende jachtseizoen, iets waar elke Rus smachtend op zit te wachten. Al een week voor de opening van het seizoen zijn de jagers (met geweer) overal te vinden in het veld, zogezegd om de jacht voor te bereiden. Als vogelaar krijg je dan elke keer de vraag of je al eenden en ganzen hebt gezien. Een vraag die je natuurlijk altijd met 'njet' moet beantwoorden, wil je voorkomen dat het over een week stikt van de jagers op die plek. En vlak voor het begin van deze "oorlog" en voor het verstoren van de vogels is het dan tijd voor een bezoek aan het Hanka-meer, een belangrijke verzamelplaats voor trekvogels.
Het Hanka-meer, ongeveer zo groot als Noord-Nederland, ligt 150 km ten noorden van Ussurijsk. En hoewel in Ussurijsk de meeste sneeuw is gesmolten en het overdag een aangename 4 graden is, is het bij het Hanka-meer nog volop winter. Het meer is één grote ijsvlakte, overal ligt een halve meter sneeuw en overdag wordt het niet warmer dan -4. Maar het is op deze plek dat twee soorten kraanvogels (Chinese en Witnek-kraanvogels) zich verzamelen om bij te komen van hun reis, met elkaar te dansen en uiteindelijk te broeden. Wij - ik en 4 Russische ornithologen - waren hier om de kraanvogels te tellen en te fotograferen. Dimitri, Sergej en Denis zaten hele dagen in de schuilhut van sneeuw (in slaapzakken) om te fotograferen en ik en Irina telden de kraanvogels en andere trekvogels die over kwamen vliegen.
Om de schuilhut te bereiken en te verlaten zonder de kraanvogels te verstoren moesten we eerder opstaan dan de kraanvogels en later vertrekken dan de kraanvogels. Dit betekende lange dagen - opstaan om 5 uur 's ochtends, terug om 9 uur 's avonds - die ik doorbracht bij de auto om de vogels te tellen. Wanneer het te koud werd, snel weer de auto in en de verwarming aan om weer even op te warmen. Overdag kwamen wederom vaak jagers langs om te informeren over de eenden en de ganzen. Gelukkig hoefden we niet te liegen, ook de vogels vonden het wat te koud om naar het noorden te vliegen. Ondanks de Russische gevechtsvliegtuigen die elk kwartier boven ons hoofd door de geluidsbarriere kwamen breken was de kraanvogel discotheek volop aan de gang: springen, opvliegen, een kort gevecht en dan hoofd in de lucht en gezamenlijk roepen, dat ging zo de hele dag door.
Zaterdag begon dan uiteindelijk het jachtseizoen en de jagers waren zelfs eerder in het veld dan wij. Ze vertrokken natuurlijk weer snel, geen eenden of ganzen maar wel kou. Laat in de ochtend echter een schot richting de groep kraanvogels in het veld, alles vloog op, gelukkig zonder slachtoffers. De jager die het schot had gelost was nergens te bekennen en ook de jachtinspektie die een kwartier later arriveerde (met machinegeweren) kon hem niet vinden. Wanneer er weinig eenden zijn schijnt het dat de jagers op van alles schieten: kraaien, meeuwen, reigers, mussen maar ook kraanvogels. Vooral het schieten van kraanvogels is natuurlijk ten strengste verboden, maar elk jaar sneuvelen er wel een paar rondom het Hanka-meer. De meeste jagers gaan, wanneer er geen eenden zijn, gelukkig gewoon wodka drinken.
Terug in Ussurijsk stikt het daadwerkelijk van de jagers, je zou inderdaad kunnen zeggen dat de oorlog begonnen is. Jagen is hier dé mannensport en half Ussurijsk trekt erop uit in het weekend om eenden te schieten. Normaal vogels kijken is dus niet echt mogelijk, aangezien de vogels zo hard en hoog mogelijk over- en wegvliegen. Gelukkig nog maar 10 dagen, dan is het weer voorbij en gaan de jagers weer gewoon op herten en zwijnen jagen.
![]() |
Russische gevechtsvliegtuigen verstoorden de rust |
![]() |
Mijn dagelijkse stek |
![]() |
Zonsondergang |
![]() |
Witnek-kraanvogels op trek! |
![]() |
Het Hanka-meer |
![]() |
Denis op zoek naar Rietgorzen |
![]() |
Dimitri met zijn 500 mm. |