Welkom, welcome and Добро пожаловать!

Welkom, welcome and Добро пожаловать!
Sinds het zien van de film "Dersu Uzala" ben ik gefascineerd door Rusland en in het bijzonder het Verre Oosten van Rusland. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om op Erasmus te gaan naar Ussurijsk hoefde ik daar niet lang over na te denken.. To the Far East!

Mijn tijd in Rusland is inmiddels weer ten einde. Het was fantastisch, ik ga zeker nog een keer terug! Mijn verhalen blijven hier op staan voor degenen die nog geïnteresseerd zijn.

zaterdag 4 juni 2011

#16: Vroeger was alles beter

Was het vroeger allemaal beter? Het is iets wat ik altijd graag wil geloven, zeker met verhalen van tegenwoordig uitgestorven broedvogels, betaalbaar brood, schone lucht en wat wel allemaal niet meer. In Rusland is het echter een interessante vraag om te stellen, zeker aan de wat oudere bevolking. Want is het er nu allemaal beter op geworden?

Vaak hoor ik een bevestigend antwoord. Ja, vroeger was het allemaal beter! Ussurijsk was een welvarende stad met vliegveld waarvandaan zelfs vliegtuigen naar Moskou vlogen. Er waren twee keer zoveel fabrieken als nu en iedereen had werk. Je verdiende zoveel dat je makkelijk rond kon komen, eten was lang niet zo duur als nu en auto's waren voor iedereen betaalbaar. Dat heette ook geen Communisme maar Sociaal-Kapitalisme. Maar wat komt daar bij kijken? Vladivostok en een aantal andere steden in de omgeving waren gesloten (één stad - Bolsjoj Kamen - is nog steeds gesloten!) en de helft van Ussurijsk en Vladivostok was "militaire zone", dus ook verboden toegang voor sovjet-burgers.

Ook voor 1991 mochten inwoners van Noord-Korea al naar Rusland emigreren. Het zijn op dit moment dan ook de Koreanen die de grootste rol spelen in de landbouw in Zuid-Primorje, vooral omdat de Russen het zelf niet willen doen. Een Koreaanse boer die mij een lift gaf bij het Hanka-meer gaf zijn eigen reflectie op het verleden. Vroeger verdiende je relatief misschien meer, maar wat kon je er van kopen? Russische auto's (waar je ook gelijk een auto-reperatie cursus bij moet nemen), Russische muziek, Russische kleren.. Hij kan nu ook Nederlandse zaden kopen (De beste ter wereld als ik hem mag geloven!), alle kleren komen goedkoop uit China en als je een fatsoenlijke auto nodig hebt dan koop je een 2e hands Japanse voor niet te veel geld. Daarnaast mag je tegenwoordig tenminste zeggen wat je denkt!

Hoewel tegenwoordig het WWF en Birdlife International helpen met natuurbescherming in Rusland, was het er stiekem toch wat beter aan toe in het Communistische tijdperk. Chinezen konden niet de grens over om alles op te eten (van Ginseng tot zeldzame schildpadden), als je een tijger schoot werd je zelf ook doodgeschoten en er was nog geld voor voldoende boswachters die daarop controleerden en het toegangsverbod in Nationale Parken werd streng gehandhaafd. Een grote rol in de huidige achteruitgang van vogels ligt tegenwoordig echter bij China. Sterke vervuiling, jacht en een groot gebrek aan kennis leidt tot dramatische sterfte bij trekvogels. Een voorbeeld: De Witvleugeldikbek (Euphona migratoria) was vroeger een algemene vogel in heel de Primorski Kraj. Sinds 10 jaar is de soort beperkt tot het zuiden, de vogels die hier broeden overwinteren in Korea. De noordelijke vogels overwinterden in China en zijn nu allemaal verdwenen..

Dus, vroeger was alles beter? Misschien wel, misschien niet, maar "vroeger" was mijn Erasmus tripje hierheen zeker niet doorgegaan!




Witvleugelstern

Kleine Bonte Specht

Sinoprinceps xuthus

Russische Rattenslang!

Vroeger was dit een fantastische brug..

Landkaartje


Koreaanse Vuurbuikpad

1 opmerking:

  1. Onder het kopje gesloten steden in Primorski Kraj: is een tochtje naar Ostrov Putyatina bij Fokino niet iets voor jou?

    Groeten,
    Fiepke

    BeantwoordenVerwijderen